Skulptur av bjørk

Fra bjørk til skulptur 

Ingunn Johanne Hansens vevde bjørkeskulpturer var utstilt på Norsk skogmuseum på Elverum sommeren 2021.

Ingunn var for 11 år siden, student på fagskoleutdanningen Botanisk Design hvor hun startet med å veve med bjørk, noe hun har videreutviklet i alle disse årene frem til utstillingen. I vår var hun student på Eksperimentelle uttrykk med plantematerialer EX.

I teksten til utstillingen skriver Ingunn at hun samler grener av hengebjørk i vekstsesongen og lagrer dem i fryseren før videre bearbeiding. Grenen settes inn med treolje for å beholde en fin brun farge, og voksa lintråd brukes til søm/vev. Det synes at disse arbeidene er svært tidkrevende.

Noen av arbeidene er ganske konkret og inneholder masker som gir illusjoner av bjørk som en del av håret. Ikke så rart siden Ingunn tidligere jobbet som frisør. «Elizabeth 1» ga selvfølgelig assosiasjoner til den engelske dronningen, men jeg synes også den hadde noe afrikansk over seg. Sjelden har jeg sett hvite perler fungere så godt!

Personlig falt jeg for de mer abstrakte som ga meg et større rom for forståelse og fortolkning. En flott utstilling som Ingunn bør være stolt av.

Tekst og foto: Runi Kristoffersen

Kontakt oss