Med fagskolestudentene til Liguria 

Studentene på fagskoleutdanningen "Experimental expressions with plant materials" gjennomfører en av samlingene i Italia. Faglærer Runi Kristoffersen tar oss med til Liguria i Italia.

Soft land art er et viktig tema i tida, både knyttet til det å skape opplevelser, overraskelser i naturen og i et miljøperspektiv. Det brukes i offentlig skole både blant barn og voksne, og er med på å gi en bedre forståelse av naturen og respekt for den.

I sammenheng med studiet Eksperimentelle uttrykk med plantematerialer, er det en selvfølge at vi også jobber med dette. Turen til Liguria har søkelys på å bli kjent med ulike biotoper og jobbe med ulike materialer på de ulike plassene.

Hanbury garden ble grunnlagt, på slutten av 1800 tallet, av en velstående engelsk handelsmann som handlet med silke, bomull og te fra Kina. Thomas Hanbury kjøpte området som også inneholdt en gammel villa fra 1000 tallet.
Han plantet sjeldne vekster og bygde om palasset. Fra 1960 har det hele vært i den italienske statens eie, og fra 1987 er det universitetet i Genova som har ansvaret for hagen.
Hagen ligger mot syd i skråningen ned mot Middelhavet
En enkel markering av steinens form er gjort ved å rulle sammen blader som er stukket inn i sprekkene.

Hanbury botanical garden

Hanbury botanical garden ligger i skråningen ned mot Middelhavet, på grensen mellom Frankrike og Italia. I Hanbury er de opptatt av å vise livet i plantene, og selv de svakeste får bli en del av hagen. Om noe dør kan det få ligge på bakken å gi ny næring til andre vekster. De store trærne som ikke klarer seg helt selv, får «krykker» og hjelp til et lengre liv, det er fantastisk å se. De aller fleste andre botaniske hager har fokus på å vise det perfekte, det flotteste eksemplaret av arten på sitt vakreste, og noen ganger blir uttrykket litt for perfekt og dødt, for meg.

I Hanbury får vi lov til å leke med alt som er dødt, og det gir mengder av muligheter, og så er det selvfølgelig mye spennende vekster å bli kjent med.

Å markere vakre åpninger i trærne, eller lage knuter av de visne bladene på palmene (som i veldig mange parker bare blir fjernet!), markere en geometrisk from rundt et tre med en utrolig vakker stamme, eller lage små «insekter» av det som finnes av dødt, er en måte å skape oppmerksomhet rundt noe som mange ikke ser, men som er verdt å merke seg. Dette er bare noen få eksempler på det som skapes i hagen når vi får lov å utfolde oss, noe blir mer varig, mens andre saker er eksperimenter som blir borte neste dag i nye tester.

Badalucco

Badalucco er en liten landsby et stykke inn fra kysten. Denne byen er verdenskjent for sin olivenolje, og det er nettopp i olivenlunden vi pleier å oppholde oss en dag for å teste muligheter der. Denne gangen var været for vått, og siden olivenlunden ligger i bratte skråninger som blir glatte i regnvær, var det umulig å gjennomføre dette.

Det ble isteden en omvisning i produksjon av olivenolje, både i gamle dager og i dag. Veldig interessant og spennende. I tillegg var det en religiøs markering i byens kirke som ga kulturelt påfyll.

Familien Roi har produsert olje i 4 generasjoner, i over 100 år. Den yngre generasjonen, som nå går inn i produksjonen har også kommet med gode ideer til hvordan alt fra oliven og trærne kan utnyttes. Det nye nå er gin laget på oliven, noe som ble veldig populært på barene i Liguria. Ellers blir det produsert både, olje, fjøler av trærne, steinen blir til pellets/fyring, og såper og kosmetikk er også en del av det de lager.

Badalucco
Familien Roi olivenprodusent
Olivenoljeproduksjon, slik det ble gjort i gamledager
Fra kirken i Badalucco
Fra kirken i Badalucco

Bussana

Det tredje området for arbeidene var stranden i Bussana. Her er det også mange muligheter og selvfølgelig et godt sted å jobbe, i alle fall når sola er framme.

Stein, sand og tang er selvfølgelige materialer her. Det finnes steiner i alle farger og former, og bare det å sortere dem gir en opplevelse. Formmessig skaper dette en kontakt med bølgenes form.
Spiralen som motiv er et evig tema, både innenfor blomster, vekster og havet. Kast en stein ut i vannet så ser du det.
Tangen kommer fra havet, blir skyldt på land, men vil nok helst tilbake der den kom fra.
Land art på stranden i Bussana
En organisk form i et teppe av stein markerer forskjellene på disse to elementene.

Aktuelle lenker:

Tekst og foto: Runi Kristoffersen

Kontakt oss