Dekorering på Jarlsberg hovedgård

Vea – ti år med Jarlsberg hovedgård 

I 10 år har Norges grønne fagskole – Vea hatt som oppdrag å levere jule-girlandere og kranser til Jarlsberg hovedgård i Tønsberg. Bakgrunnen for dette er at Kjell Anders Lier, som nyutdannet gartner fra Vea, ble ansatt som gartner på Jarlsberg i 2011.

Han fikk umiddelbart en idé om at Vea kunne dekorere hovedbygningen til jul. Ideen ble formidlet til Vea, som umiddelbart så at dette var et prosjekt som passet perfekt som klasseoppdrag for elevene på blomsterdekoratørutdanningen. 

Hvordan fikk du ideen om å pynte gården til jul?  

Jeg synes at en så ærverdig bygning som residensen på Jarlsberg fortjener litt ekstra pynt til jul, og ettersom jeg visste at Vea hadde en utdanning for blomsterdekoratører, tenkte jeg at dette kunne være et spennende prosjekt, også for elvene på denne utdanningen. Vi fant ut av hvilke dører og porter som skulle pyntes og utarbeidet en beskrivelse av oppdraget. Den første gangen var vi veldig spente på hvordan Vea hadde løst oppgaven, og om oppdraget var noe som fungerte for begge parter.  

Det har også vært en motivasjon å holde kontakten med Vea, som jeg har blitt glad i etter å ha studert hos dere i totalt 4 år.  

Har samarbeidet med Vea fungert etter intensjonen? 

Ja, det har gått enda bedre enn forventet! Vea har alltid levert flotte varer til rett tid. Vi brukte noen år på å finne de ideelle løsningene, størrelser på kranser, type pynt, lengde på girlandere osv. Men nå går dette mer eller mindre av seg selv, jeg bestiller på høsten og Vea vet hva som skal leveres. 

Nå har 10 år gått og hva er erfaringene dine på disse 10 årene? 

Vi får veldig mye for pengene, elevene på Vea får et spennende og konkret prosjekt og Jarlsberg fremstår flottere enn noen gang rundt juletider. Dette har blitt en fin tradisjon, som vi fra Jarlsbergs side ønsker å fortsette med.* 

 

Kjell Anders Lier er utdannet Gartner med antikvarisk kompetanse, og jobber til daglig ved Jarlsberg hovedgård. Foto: Grethe Bøhn Busterud
Denne døren er dekorert med både girlander og dørkranser i vintergrønt. Foto: Grethe Bøhn Busterud
Porten er dekorert med julepyntede kranser, for å ønske gjester velkommen. Foto: Grethe Bøhn Busterud
Elevene lagde totalt 30 meter med girlander av vintergrønt. Foto: Grethe Bøhn Busterud

Praktisk læringsprosjekt 

Sonja Lønnum er faglærer for blomsterdekoratør voksen deltid (BVD) og er strålende fornøyd med å ha dette årlige oppdraget fra Jarlsberg hovedgård. Leveransen består av 30 meter girlander, 4 bordkranser, 4 dørrosetter og 9 dørkranser i ulike størrelser.

Det er ikke ofte Vea tar på seg slike oppdrag, men vi så umiddelbart at dette oppdraget var stort nok for hele klassen og passer denne utdanningen perfekt, forteller Sonja. Alle elevene kan delta i planlegging og flere dager med produksjon. At elevene får være med på hele prosessen fra planlegging til utlevering er storveis. Og i år fikk noen av elevene også vært med på montering på selve gården. Det var ekstra stas, forteller Sonja ivrig. 

Godt faglig utbytte 

Elevene får trent på å beregne materialbehovet og kostnadene, utført bestillinger, regnet på tidsbruk og utsalgspris. I tillegg er dette oppdraget viktig med tanke på å lytte til kundens ønsker og behov, samt ta hensyn til hvor produktene skal være og hvor lenge de skal vare. Kvalitetssikring er viktig. Her snakker vi om produkter som skal fraktes langt, bli utsatt for kulde, skal være holdbart og tåle flytting/bruk. For det blir litt røff behandling, når kranser og girlandere skal henges på dør og bordpynt skal av og på bordet til ulike tilstelninger. Det blir vi lærere som må kvalitetssikre elevarbeidene og kontrollere at alt blir i henhold til bestillingen, forteller Sonja. 

 

Sonja Lønnum (foran til høyre) sammen med Torhild Hage, Kristine Myrlid, Lene Nilsson, Hildegunn Aas og Grethe Bøhn Busterud. Vea. Foto: Grethe Bøhn Busterud
Det ble mange meter med girlandere som skulle henges opp. Foto: Grethe Bøhn Busterud
Julepyntet inngangsparti på Jarlsberg hovedgård. Foto: Grethe Bøhn Busterud
Krans av vintergrønt, dekorert med kongler, kuler og bånd. Foto: Grethe Bøhn Busterud
Krans av vintergrønt, dekorert med kongler, kuler og bånd. Foto: Grethe Bøhn Busterud

I år fikk elevene være med for å montere installasjonene. De fikk også en flott omvisning i hovedbygningen av 12. generasjons eier Carl Nicolaus Wedel Jarlsberg og hans kone Caroline. Det ga elevene en ekstra motivasjon og en stor porsjon stolthet å kunne se egne arbeider i omgivelsene på denne staslige gården. 

*Oppdraget er et samarbeid med Jarlsberg hovedgård og er et betalt oppdrag. 

Hovedbygningen er hjemmet til familien Wedel Jarlsberg, og er ikke åpen for publikum. Du kan lese om Jarlsberg hovedgård: Jarlsberg Hovedgård i Tønsberg – Wedel Jarlsberg  

Tekst: Grethe Bøhn Busterud 

Kontakt oss

Kjell Anders Lier