KIITOS FINLAND! 

Lisa, Rikke og Trude er elever på blomsterdekoratørutdanningen på Vea. Med stipend fra Erasmus+ har de vært på utvekslingsopphold i Finland, der de har besøkt en av Vea sine partnerskoler og hatt praksis i blomsterbutikk. Her er deres erfaringer fra oppholdet.

Finland er kanskje ikke det landet du tenker først på når du får muligheten til å oppleve blomster og kultur i et utvekslingsopphold. Vi er imidlertid ikke et øyeblikk i tvil om at dette var et spennende og godt valg!

Design er viktig for våre skandinaviske naboer i øst. Vi kjenner kanskje til merkevarer som Marimekko , Tove Jansson med sin Mumiedal,  Ittala og Artek. Nå hadde vi lyst å bli bedre kjent med finnenes design og forhold til blomster. Et stipend fra Erasmus gjorde nettopp det mulig for oss.

Tre forventningsfulle avgangselever fra Blomsterdekoratør deltid voksen (BVD20), satte seg på flyet til Helsinki for å tilbringe de neste 14 dagene sammen. Vi valgte å bo midt i Helsinki sentrum, sentralt på adresse Albertinkatu. Her hadde vi alle fasiliteter og kulturtilbud rett utenfor døren.

Vårt førsteinntrykk av Helsinki som hovedstad, er at det kan minne om både Oslo og Stockholm. En trivelig by som er i ferd med å våkne til liv etter pandemien.  Vi merker oss spesielt vakker arkitektur, en blanding av ulike stiler med kvartalsvise byplan. Vi registrerer at det finske folk er tospråklig og stort sett alt er vist både på finsk og svensk. Det finske folket er veldig hjelpsomme, gjestfrie og hyggelige. De lar seg ikke emosjonelt rive med, men fremstår mer som praktiske og nøkterne i sin væremåte.

Vea er samarbeidspartner i Flornet og i utvekslingen med Finland fikk vi derfor lov til å besøke Keuda, en anerkjent blomsterskole med flere lokasjoner i Finland. Vi tok toget til Mäntsala og buss videre til skolen. Her fikk vi omvisning i de flotte lokalene som tidligere blant annet hadde vært fyrstikkfabrikk. Her var det muligheter for utdannelse innen både blomsterdekoratør, gartner og veterinær med mer. Vi fikk innblikk i avslutningsarbeid før eksamen til blomsterdekoratører som var tilsvarende vårt nivå. I tillegg fikk vi delta i Masterclass, der blomsterdekoratører, gjerne med egen butikk, hadde fått oppgaven å lage blomstersmykke til en valgfri kjole fra en finsk designer. Vi fikk en god introduksjon fra læreren og et innblikk i komposisjonsprinsipper og tanker fra de 5 Masterclass-studentene. Måten studentene fikk presentert og utlevert caset på, var i stor grad lik slik vi er kjent med det fra Vea.

Vi ble også utfordret til å teste ut teknikk og design i hvert vårt blomstersmykke med ståltråd, garn, drill og blomster. En notis vi merket oss er at liming er en anerkjent teknikk, men den må være gjort profesjonelt (les ikke synlig lim;-)) Utvalget av materialer og hjelpemidler (flere farger teip, tråder, bånd etc) var imponerende og inspirerende!

Vårt utvekslingsprogram innebærer også praksis i butikk. Vi satte derfor kursen til Espo med tog for å hilse på Tiina og Pirjo for første gang. De har en Interflora butikk som ligger i Kauklahti, og der vi alle 3 skulle få lov til å jobbe. Rutinene i butikk er mye av det samme vi er kjent med fra Norge. Den største forskjellen er hvordan de utformer bukettene i Finland. Det skal ofte være lave, tette buketter og vi ble fortalt at dette ble gjort fordi mange finner har en Alvar Alto vase som slike buketter passer perfekt i.

Vi er utrolig takknemlige for alle opplevelser og inntrykk som vårt Finlandsopphold har gitt oss og kan varmt anbefale å ta utfordringen med å reise til en av Veas partnere for å lære og bli inspirert. Vi hadde gjerne gjort det igjen.

Lisa, Rikke & Trude (BVD 20)

Bilder fra praksis i blomsterbutikk

Bukett laget i praksis.
Sibelius monumentet er en av Helsinkis turistattraksjoner.