Om du liker å være kreativ, ta blomsterdekoratørutdanning! 

Kristina er interiørkonsulent og tar blomsterdekoratørutdanning på Vea, to fag som er fine å kombinere.
  • Navn: Kristina Olafsen
  • Klasse: Blomsterdekoratør, deltid (BVD20)
  • Alder: 24
  • Kommer fra: Romedal, Stange kommune
  • Bakgrunn: Interiørkonsulent, jobbet i klesbutikk

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta blomsterdekoratørutdanning?
Jeg har alltid visst at jeg vil jobbe med noe kreativt, men har ikke vært noe glad i å gå på skole. Så drømmen om å bli interiørarkitekt ble lagt på hylla ganske fort etter videregående. Men da jeg fikk øynene opp for Vea og blomsterdekoratørutdanningen skjønte jeg at dette var en fin mulighet til å prøve noe nytt, samtidig som jeg fortsetter med det kreative. Det er jo også to utdanninger som fint lar seg kombinere.

Hadde du erfaring fra blomsterdekoratørfaget fra før?
Nei, ikke i det hele tatt. Jeg kunne vel knapt nok navngi et par blomster arter.

Hvordan er undervisningen lagt opp?
Det er samlingsbasert undervisning, så når vi er på skolen jobber vi mest praktisk, noe jeg syns fungerer veldig godt. Vi har også noe nettundervisning, hvor vi går igjennom teori.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?
Jeg trives veldig godt. Det er et stort spenn i klassen med tanke på alder, erfaring og hvor man kommer fra, noe jeg syns er helt supert, vi lærer mye av hverandre i klassen. Vea er jo også en fantastisk plass, nå er jo jeg fra Innlandet og er vant til Mjøsa og grønne åkre, men Vea er virkelig noe for seg selv. Det å ha muligheten til å gå ut av klasserommet og høste inn så mye forskjellig er fantastisk.

I tillegg til undervisningen som gis fra Vea, skal du ha 6 uker med praksis i løpet av de to årene du tar blomsterdekoratørutdanning. Hvor har du valgt å ha praksis?
Jeg har hatt praksisen min hos Mester grønn og det har vært veldig lærerikt. Det er noe annet å sitte og pugge plantenavn og det og faktisk være rundt det og jobbe med det.

På Vea er det hybler som leies ut til elever og studenter, når de er inne på fysiske samlinger. Er det noen du benytter deg av?
Jeg bor såpass nærme skolen at jeg kjører til og fra de ukene vi har samlinger, men det virker veldig hyggelig å bo på hyblene.

Hva gjør du etter endt utdanning?
Her har jeg enda ikke bestemt meg 100%, men jeg heller mot å være lærling for så å ta fagbrevet etter dette.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta blomsterdekoratørutdanning?
Gjør det! Om man liker å være kreativ og tenker at dette kan være noe for deg syns jeg absolutt man skal gjøre det.

Tekst: Kristina Olafsen/Dorte Finstad
Foto:
Marte Haugen Tømmervik

Her kan du lese om blomsterdekoratørutdanningen på Vea

Husk søknadsfrist 1.mars!!

Kontakt oss

Jente med blomsterbukett
Kristina Olafsen tar blomsterdekoratørutdanning ved Norges grønne fagskole – Vea
Nyttig informasjon om søknad og opptak for deg som ønsker å ta gartnerutdanning eller blomsterdekoratørutdanning på Vea.
Vil du bli blomsterdekoratør? Her finner du nyttig informasjon om søknad og opptak for deg som vil ta blomsterdekoratørutdanning på Vea.
For deg som ønsker å bli blomsterdekoratør, er det flere muligheter både gjennom skole og yrkespraksis. Ved Norges grønne fagskole – Vea har vi blomsterdekoratørutdanning, tilpasset voksne.
Lisa, Rikke og Trude er elever på blomsterdekoratørutdanningen på Vea. Med stipend fra Erasmus+ har de vært på utvekslingsopphold i Finland, der de har besøkt en av Vea sine partnerskoler og hatt praksis i blomsterbutikk. Her er deres erfaringer fra oppholdet.
Selv om det også er mye hard jobbing, så er det utrolig fint å kunne jobbe med materialer som er så vakre, sier Kristine, som skal bli blomsterdekoratør.
Jeg er takknemlig hver dag for at jeg får jobbe med det grønne og botaniske materialer, det tror jeg er både godt for kropp og sinn.
I 10 år har Norges grønne fagskole – Vea hatt som oppdrag å levere jule-girlandere og kranser til Jarlsberg hovedgård i Tønsberg. Bakgrunnen for dette er at Kjell Anders Lier, som nyutdannet gartner fra Vea, ble ansatt som gartner på Jarlsberg i 2011.
Praksis i blomsterbutikk inngår i blomsterdekoratørutdanningen ved Norges grønne fagskole – Vea. Faglærer Aina Østby på forteller her hvor viktig samarbeidet med bedrifter er for elevene som tar  blomsterdekoratørutdanning.
Som blomsterdekoratør kreves det ofte planlegging og samarbeid med andre for å utføre et oppdrag på best mulig måte. Dette kan være internt i butikken eller med samarbeidspartnere og kunder.
Vea har i hele sin historie vært et ettertraktet og populært sted for blomsterdekoratører. Den gode beliggenheten, uteområdene med blomster og planter som inspirerer og gir mulighet til høsting, er unik.
I blomsterdekoratørfaget har vi mange ulike teknikker. Valg og bruk av de ulike teknikkene er avgjørende for hvilket uttrykk blomsterarbeidet får. En god håndverker skal alltid kjenne sitt yrke med stor faglig kompetanse og utøve teknikkene på en slik måte at blomsterarbeidet får den kvaliteten som til syvende og sist oppfyller kunden sitt krav.
Har du tenkt over hvor mye glede du har av blomster? En vakker bukett, blomster til trøst og blomster til glede.
«For meg handler ikke bare yrket om å være kreativ, men også om å møte mennesker i alle faser av livet»