Med blomsterdekoratørutdanning fra Vea, blir det jobb hos Bergamot blomsteratelier for Marte 

Jeg er takknemlig hver dag for at jeg får jobbe med det grønne og botaniske materialer, det tror jeg er både godt for kropp og sinn.
  • Navn: Marte Haugen Tømmervik
  • Klasse: Blomsterdekoratør deltid, med avgang vår 2022
  • Alder: 25
  • Kommer fra: Lillehammer

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta blomsterdekoratørutdanning?

En stor del av meg har alltid søkt etter og ønsket å utfolde meg kreativt. Da jeg var heldig og fikk praksis i blomsterbutikk, var det noe som føltes riktig med en gang. Det å skulle arbeide med naturlige og levende materialer, og ha mulighet til å jobbe kreativt og estetisk – tiltalte meg.

Jeg leste meg opp om Vea og om tilbudet de har, og snakket med flere tidligere elever som var godt fornøyde med skolen – derfor valgte jeg å søke.

Hadde du erfaring fra blomsterdekoratørfaget fra før?

Jeg hadde vært i praksis i blomsterbutikk over en periode, som tidligere nevnt, og fikk oppleve hvor fint det var å møte mennesker i ulike livssituasjoner og hvor mye omtanke det ligger bak å ‘’si det med blomster’’ – det å kunne ta en liten del i det, som blomsterdekoratør, synes jeg er veldig vakkert og gjør meg ydmyk.

Hvordan er undervisningen lagt opp?

Studiet vårt er en kombinasjon av fysiske samlinger og nettbasert undervisning over 2 år. I året har vi ca. 10 fysiske samlinger. Det første året ble undervisningsdagene ofte innledet med teori. Teorien var ofte knyttet opp til de påfølgende praktiske oppgavene samme dag. Det siste året har tiden til å jobbe praktisk, blitt mer vektlagt.

Undervisningen over nett har vært teoretisk- og hatt input av ulike disipliner, stilepoker og trender m.m.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Jeg trives svært godt. Skolen ligger helt fantastisk til, og i sesong har vi mulighet for å høste fra egne blomsterenger. Veksthuset òg byr på flere spennende sorter.

Det jeg alltid synes er like fantastisk ved samlinger, er at vi elever har samme utgangspunkt i botaniske materialer og oppgaver – men ender alltid opp med å ulike sluttresultater preget av den enkeltes uttrykk og signatur hver gang. Av det lærer man veldig mye og jeg blir inspirert av mine medelever hver gang. Ikke minst har vi et fantastisk godt klassemiljø, hvor jeg føler vi alle heier på hverandre. Det samme med lærerne. De er kunnskapsrike, har erfaring og ikke minst brenner de for faget de jobber med.

I tillegg til undervisningen som gis fra Vea, skal du ha 6 uker med praksis i løpet av de to årene du tar blomsterdekoratørutdanning. Hva betyr det for deg å ha praksis?

Praksisen er en veldig viktig del av utdanningen. Du blir kjent med yrket på en litt annen måte og hvordan faget blir brukt i det daglige arbeidet – man blir rett og slett kastet litt ut i det, som jeg tenker er erfaringsfullt. 

Hva gjør du etter endt utdanning?

Jeg er så heldig at jeg har fått jobb hos dyktige Ingrid og Gavin på Bergamot blomsteratelier, og gleder meg til fortsettelsen der. På sikt ønsker jeg å ta fagbrevet, og med mulighet for fagskoleutdanning.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta blomsterdekoratørutdanning?

Kast deg ut i det, og ikke vær redd for å by på deg selv og dine idéer! Jeg er takknemlig hver dag for at jeg får jobbe med det grønne og botaniske materialer, det tror jeg er både godt for kropp og sinn.

Marte har allerede fått jobb hos Bergamot blomsteratelier i Lillehammer. Foto: Bergamot blomsteratelier
Marte jobber konsentrert om oppgaven på blomsterdekoratørutdanningen. Foto: Aina Østby
Dekorering av bord hos Ment på Fåberg
Marte med et brudearbeid som øvingsoppgave på Vea.

Tekst: Marte Tømmervik/Dorte Finstad
Foto: Marte Tømmervik og Bergamot blomsteratelier

Vil du bli blomsterdekoratør? Her kan du lese om blomsterdekoratørutdanningen på Vea

Kontakt oss

Marte Tømmervik, blomsterdekoratør
Marte Tømmervik, blomsterdekoratør
Nyttig informasjon om søknad og opptak for deg som ønsker å ta gartnerutdanning eller blomsterdekoratørutdanning på Vea.
Vil du bli blomsterdekoratør? Her finner du nyttig informasjon om søknad og opptak for deg som vil ta blomsterdekoratørutdanning på Vea.
For deg som ønsker å bli blomsterdekoratør, er det flere muligheter både gjennom skole og yrkespraksis. Ved Norges grønne fagskole – Vea har vi blomsterdekoratørutdanning, tilpasset voksne.
Lisa, Rikke og Trude er elever på blomsterdekoratørutdanningen på Vea. Med stipend fra Erasmus+ har de vært på utvekslingsopphold i Finland, der de har besøkt en av Vea sine partnerskoler og hatt praksis i blomsterbutikk. Her er deres erfaringer fra oppholdet.
Kristina er interiørkonsulent og tar blomsterdekoratørutdanning på Vea, to fag som er fine å kombinere.
Selv om det også er mye hard jobbing, så er det utrolig fint å kunne jobbe med materialer som er så vakre, sier Kristine, som skal bli blomsterdekoratør.
I 10 år har Norges grønne fagskole – Vea hatt som oppdrag å levere jule-girlandere og kranser til Jarlsberg hovedgård i Tønsberg. Bakgrunnen for dette er at Kjell Anders Lier, som nyutdannet gartner fra Vea, ble ansatt som gartner på Jarlsberg i 2011.
Praksis i blomsterbutikk inngår i blomsterdekoratørutdanningen ved Norges grønne fagskole – Vea. Faglærer Aina Østby på forteller her hvor viktig samarbeidet med bedrifter er for elevene som tar  blomsterdekoratørutdanning.
Som blomsterdekoratør kreves det ofte planlegging og samarbeid med andre for å utføre et oppdrag på best mulig måte. Dette kan være internt i butikken eller med samarbeidspartnere og kunder.
Vea har i hele sin historie vært et ettertraktet og populært sted for blomsterdekoratører. Den gode beliggenheten, uteområdene med blomster og planter som inspirerer og gir mulighet til høsting, er unik.
I blomsterdekoratørfaget har vi mange ulike teknikker. Valg og bruk av de ulike teknikkene er avgjørende for hvilket uttrykk blomsterarbeidet får. En god håndverker skal alltid kjenne sitt yrke med stor faglig kompetanse og utøve teknikkene på en slik måte at blomsterarbeidet får den kvaliteten som til syvende og sist oppfyller kunden sitt krav.
Har du tenkt over hvor mye glede du har av blomster? En vakker bukett, blomster til trøst og blomster til glede.
«For meg handler ikke bare yrket om å være kreativ, men også om å møte mennesker i alle faser av livet»