Erika er glad for at hun valgte blomsterdekoratøryrket 

–  å glede så mange hver eneste dag er helt fantastisk!

Erika kommer fra Steinkjer og tar blomsterdekoratørutdanning på Vea. Hun blir stadig forundret over hvor mye hun lærer på kort tid og at hun sitter igjen med «wow, så mye fint det ble» og «tenk at æ har lagd det her». Erika har ikke angret et sekund på at hun valgte å ta blomsterdekoratørutdanning på Vea. Vi tok en prat med Erika, for å få henne til å si litt om seg selv og hva hun synes om blomsterdekoratørutdanningen på Vea.

Kan du si litt om deg selv?

Mitt navn er Erika, jeg er 22år og kommer fra Steinkjer i Trøndelag. Jeg bor og jobber i Trondheim og jobber hos Mester Grønn Moholt. På fritiden liker jeg å trene, være kreativ, tegne/male/fotografi mm. og møte venner og familie.

Hadde egentlig andre yrkesplaner

Jeg startet å jobbe med blomster da jeg gikk på videregående, da fikk jeg min første jobb i en blomsterbutikk hjemme i Steinkjer, og likte det utrolig godt, og siden da har jeg jobbet med blomster.

Da jeg var ferdig med videregående flyttet jeg til Trondheim for å starte på utdanning innen eiendomsmegling. Samtidig søkte jeg jobb som jeg kunne ha ved siden av studiet og fikk jobb som tilkallingsvikar hos Floriss. Jeg fant ut på veien at eiendomsmegling ikke var helt det jeg hadde sett for meg, og søkte derfor inn på et årsstudium på NTNU, og ville å prøve å finne ut av hva jeg ville videre i løpet av dette året.

I mellomtiden hadde jeg også fått ny jobb, og nå i Mester Grønn. Her fikk jeg mer jobb og mer variert arbeid, og spoler vi frem til i dag så har jeg nå fast jobb i kjeden og trives veldig godt i jobben. På tiden jeg tok årsstudiet fant jeg ut at det var blomster jeg ville fortsette å jobbe med, og søkte derfor om det fantes utdanning i nærheten og det var da jeg oppdaget Vea.

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å bli blomsterdekoratør?

Jeg valgte å gå på Vea fordi jeg ville ta utdanningen og tilbudet de hadde hørtes spennende ut, og på grunn av beliggenheten var det mer attraktivt for meg med tanke på avstand og jobb også.

Hadde du erfaring fra blomsterdekoratørfaget fra før?

Ja, jeg har jo jobbet med blomster/ i blomsterbutikk siden jeg var 16år og gikk på videregående, og har lært mye på veien, forskjellige typer binderi og bestillinger, men jeg hadde ikke så mye erfaring med alle stilformene og teknikkene som vi har lært etter jeg startet på Vea.

Hvordan er undervisningen lagt opp?

Undervisningen på Vea er samlingsbasert, som vil si at vi ikke har undervisning hele tiden, og er heller ikke på skolen så ofte som et vanlig studieløp.

Blomsterdekoratørutdanningen er to år på deltid. I løpet av ett år skoleår er vi på  ca.10 samlinger, og da er man på skolen i 4 dager med undervisning.

Undervisningen er lagt opp til at vi jobber mye praktisk når vi er på skolen, og det er veldig nyttig og til hjelp med forståelsen av faget, men også for å prøve ut de ulike teknikkene og stilformene som finnes.

Det er også mye rom for kreativitet, noe som er kjempegøy! Og på slutten av en skoleuke pleier vi å ha en felles gjennomgang av det vi alle har lagd, som både er veldig spennende, men også veldig lærerikt siden man kan plukke med seg noen tips fra andre også.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Vea er veldig idyllisk, det er så koselig å komme på skolen. Til tross for hektiske skoledager, så er det veldig gøy. Å se prosessen av det alle lager og det en selv får lagd på kort tid er nesten surrealistisk.

Man får lært så mye på så kort tid og man sitter igjen med «wow, så mye fint det ble» og «tenk at æ har lagd det her», som er veldig stas.

Lærerne er også veldig behjelpelige underveis, og er til stede mens vi jobber og kommer med tilbakemeldinger og veiledning, noe som settes veldig pris på. De forklarer også godt hvorfor ting er som de er eller blir til, og hvordan små endringer kan hjelpe med å nå ønsket uttrykk i for eksempel en bukett.

I tillegg til undervisningen som gis fra Vea, skal du ha 6 uker med praksis i løpet av de to årene du tar blomsterdekoratørutdanning. Hvor har du valgt å ha praksis?

Jeg har valgt å ha praksisen gjennom jobben min i Mester Grønn, og det har fungert kjempefint. De ukene jeg har hatt praksis har jeg fått oppgaver som jeg både er kjent med fra før, men også nye som har vært gøy å begi seg ut på.

Ukene er fordelt slik at man har 3 uker praksis første året og 3 uker andre året, og ukene kan man fordele utover året slik at man også kan jobbe på andre steder eller slik det passer sin egen timeplan, men vi skal i løpet av de to årene ha 6 uker til sammen.

På Vea er det hybler som leies ut til elever og studenter, når de er inne på fysiske samlinger. Er det noen du benytter deg av?

Ja, jeg bor i Trondheim til vanlig, så når jeg reiser ned til skolen er det veldig kjekt å kunne ha et sted å bo, og at man bor på skolen er veldig fint. Det er veldig korte veier til klasserommene, biblioteket, treningsrom osv. og man bor som regel på samme bygg som flere i klassen, så man får møtt hverandre utenom undervisningen, som er veldig hyggelig. Man blir også bedre kjent med klassen sin når man har muligheten til å være med hverandre også utenfor skoletiden, så det er veldig ofte at vi står etter skoletid og jobber sammen.

Hva gjør du etter endt utdanning?

Etter utdanningen har jeg fått meg lærlingeplass nå etter sommeren og skal gå ett år som lærling, hvor planen er å ta fagprøven.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta blomsterdekoratørutdanning?

Gjør det! Jeg har ikke angra et eneste sekund. Det er en så fantastisk givende og gøy jobb. Ingen dager er like og man møter på så mange flotte mennesker på veien, samt at man får være kreativ med blomster.

Det å få lov til å glede så mange hver eneste dag er helt fantastisk. Man møter personer i alle anledninger, fra start til slutt i livet og det er noe av det fineste å få kunne være en del av og gi en ekstra glede

 

Foto: Erika Visth og Sonja Lønnum

Kontakt oss

Erika Visth