Kurset er utarbeidet med støtte fra Kompetanse Norge og skal bidra til kompetanseheving i en krevende tid. Som kursdeltaker serveres du tre «porsjonpakker» med læringsutbytte hentet direkte fra studieplanen på BDL. Fullfører du alle tre pakkene (emnene) får du 6 studiepoeng.


Nytt fagskolekurs for blomsterdekoratører
Norges grønne fagskole – Vea tilbyr nå et nytt, fleksibelt og nettbasert fagskolekurs for blomsterdekoratører ut 2020. Dette er en unik mulighet for deg til å «smake» på hvordan det er å være student på fagskolestudiet Botanisk design og ledelse (BDL), og det er helt gratis!
Hvem som kan søke
Kurset er for deg som er ansatt i blomsterbransjen, permittert eller arbeidsledig, og som har fagbrev i blomsterdekoratørfaget eller tilsvarende realkompetanse. Kurset passer for deg som:
- ønsker en faglig vitamininnsprøytning og inspirasjon til enda «grønnere» yrkesutøvelse
- vil vite mer om drift av blomsterbutikken og hvordan bli en god leder
- ønsker å bruke kreativiteten din i utvikling av miljøvennlige blomsterarbeider
- vil finne «nye» måter å selge planter, snittblomster og blomsterarbeider på
- har behov for å diskutere faglige problemstillinger med likesinnede
- vil delta aktivt i å gjøre blomsterbransjen mer bærekraftig
- ønsker å «prøve-på» Botanisk design og ledelse


Utsnitt av gjenbruk- og resirkulerbar botanisk konstruksjon, av Gro Gjerdrum. Foto: Ricardofoto
Organisering og bruk av digitale hjelpemidler
Kurset gjennomføres på nett, hovedsakelig ved hjelp av Teams. Det blir gitt en innføring i bruk av digitale hjelpemidler (Teams, Office365) i starten av kurset. Kurset er fleksibelt og du kan studere i eget tempo. Det vil være noen stopp-punkter du må forholde deg til underveis. Teams vil sikre deg tilgang til all informasjon, undervisningsfilmer, presentasjoner m.m. Du vil kunne delta i aktiviteter som fag-chat og oppgaveløsning, og deling av inspirasjon og refleksjon.
Kurset består av tre emner og du kan velge å ta ett eller flere av emnene. Hvert emne har et omfang på 60 timer. Fullført og bestått avsluttende eksamen i hvert emne gir 2 studiepoeng. Fullfører du alle tre emner, får du totalt 6 studiepoeng.


Kreativ produktutvikling, med god materialutnyttelse og mulighet for gjenbruk, av Sara Enberget.Foto: Ricardofoto
Innhold i fagskolekurset
Kursene gir faglig påfyll innen merkantile og/eller kreative fag retta mot blomsterdekoratør-faget. De faglige bidragsyterne kommer fra blomsterbransjen, nærliggende bransjer og fra Vea. Innholdet fordeler seg på disse emnene:
- Emne 1 Miljøledelse, økonomistyring og markedsføring i blomsterbransjen
- Emne 2 Bærekraftig produktutvikling i blomsterdekoratørfaget
- Emne 3 Bærekraftig konseptutvikling i blomsterbransjen
Emne 1 «Miljøledelse, økonomistyring og markedsføring i blomsterbransjen»
Emnet introduserer deg for det mest sentrale innen ledelse, økonomistyring og markedsføring rettet mot blomsterbransjen. Innholdet retter seg særlig mot bærekraft og miljø, med utgangspunkt i konkrete problemstillinger og utfordringer fra bransjen. Innsikt i regnskap og budsjett, lover og regler er sentralt for å være i stand til å lede blomsterbedriften og styre økonomien. Det samme er markedsføring av botaniske produkter og tjenester på hensiktsmessig måte for å være konkurransedyktig. Kurset har et praktisk fokus, hvor det å få faglig input, løse oppgaver, få veiledning står sentralt.
Emne 2 «Bærekraftig produktutvikling i blomsterdekoratørfaget»
Kurset gir en innføring i det viktigste innen systematisk miljøvennlig og lønnsom produktutvikling i blomsterfaget. Med utgangspunkt i konkrete behov i markedet, jobber du i den kreative prosessen fra idé til produkt for å utvikle ditt/din eget signaturprodukt/-tjeneste. Kurset skal hjelpe deg til å bli mer bevisst innen design og produksjon av miljøvennlige produkter. Stikkord som kreativitet, redesign, gjenbruk, reduksjon av svinn, bruk av kortreiste materialer er sentralt. Kurset har et praktisk fokus, hvor faglig input, oppgaveløsning og veiledning står sentralt. Det gis mulighet for deltakelse på en praktisk, regional workshop for deg som har behov for det.
Emne 3 «Bærekraftig konseptutvikling i blomsterbransjen»
Kurset gir en grunnleggende innføring i hvordan utvikle grønne, tidsaktuelle og lønnsomme forretnings- og produktkonsepter. Det handler blant annet om «nye» måter å selge planter og blomster på og finne sin plass i markedet. Med utgangspunkt i konkrete behov i markedet, jobber du i den kreative prosessen fra idé til produkt for å utvikle egne, helhetlige forretnings- og eller produktkonsepter. Kurset skal hjelpe deg på vei til å bli mer konkurransedyktig i økonomisk utfordrende tider. Kurset har et praktisk fokus, hvor faglig input, oppgaveløsning og veiledning står sentralt. Det gir mulighet for deltakelse på en praktisk, regional workshop for deg som har behov for det.


100% resirkuler- og gjenbrukbar konstruksjon, av Gro Gjerdrum. Foto: Anne Stine Solberg


Gjenbrukbar installasjon med speil av Ingrid Aarre. Foto: Anne Stine Solberg


Konstruksjon som både er gjenbrukbar og resirkulerbar, av Mariann Dahlby. Foto: Anne Stine Solberg
Oppstart og gjennomføring
Fagskolekurset starter opp 15.9.2020 kl. 10:00, hvor det blir felles informasjon via læringsplattformen. Fokus ved oppstart blir bruk av digitale hjelpemidler, med utgangspunkt i Office365. Kursdeltaker vil finne alt av informasjon, faglig input, oppgaver og tilbakemeldinger på Teams.
Gjennomføring og veiledning
Kurset gjennomføres i perioden 15.9 – 7.12.2020. Kursdeltakerne vil få veiledning og tilbakemeldinger på oppgaver underveis.
Eksamen
Eksamen gjennomføres i perioden mellom 15.11 – 7.12.2020. Eksamensformen tilpasses innholdet i det enkelte emnet.
Pris
Kurset er gratis og finansieres gjennom Statsbudsjettet for 2020, via Kompetanse Norge.
Opptakskrav
Kurset er på fagskolenivå og krever at du har yrkesfaglig bakgrunn. Ved påmelding må du legge ved fagbrev eller attest som viser arbeidserfaring fra blomsterdekoratørbransjen.
Påmelding
Frist for påmelding: 5. september 2020
Elektronisk påmelding via Vea søknadsskjema
Det tas forbehold om avlysning eller utsettelse av oppstart ved for få påmeldte deltakere.
Kontaktinformasjon
Anne Stine Solberg – Prosjektleder og utviklingsansvarlig ved Norges grønne fagskole – Vea
anne.stine.solberg@vea-fs.no
99 53 31 99


Utsnitt fra resirkuler- og gjenbrukbar transparent konstruksjon.
Etter å ha snakket om det lenge, men ikke søkt før i siste sekund, ble vi veldig positivt overrasket da vi høsten 2022 fikk tildelt mobilitetsmidler fra Erasmus+ til å gjennomføre to uker av praksisen vår i utlandet. Førstevalget var Italia, og vi var fryktelig spent på skolen vi skulle til. Av ulike grunner forble drømmen om å vandre langs Comosjøen bare en drøm, men så åpenbarte det seg plutselig et slott i horisonten.
Kjell Anders Lier har i en årrekke jobbet som gartner på fasjonable Jarlsberg hovedgård i Tønsberg. Hans lidenskap for historiske gartnerfag fikk han forsterket i sin tid som student på Vea. Nå skal han formidle sin erfaring og kunnskap for faget videre, til studenter på fagskoleutdanningen Historiske gartnerfag som har oppstart høsten 2023.
Grethe Bøhn Busterud
Under koronaperioden arrangerte Vea et digitalt nettkurs på fagskolenivå for blomsterdekoratører. Responsen, og tilbakemeldingene var ensidig; Veldig bra med så fleksibel undervisning der butikkansatte slipper å reise fra butikken mange ganger i året. Med nytt studium, blir det nå enklere for blomsterdekoratører å fylle på med ny fagkunnskap.
Den 7. februar, fra kl. 10:00 – 17:00 norsk tid, arrangerer vi et gratis webinar innen «Hedges and topiary cultivation in Historic Gardens». Meld deg på webinaret her!
Dorte Finstad
Sammen med fire konsortiumpartnere har Vea søkt om å bli Senter for fremragende høyere yrkesfaglig utdanning innen NATURSMARTe løsninger (NATURSMART). Institusjonsbesøket er en del av vurderingen av søknaden og kandidatene i regi Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).
For meg var det å komme til Nederland for første gang, med Floriaden 2022 som det store høydepunktet, en virkelig strålende måte å kombinere faglig oppdatering, faglig påfyll og sosiale opplevelser med kollegaer. Som lærer innenfor anleggsgartnerbransjen og det grøntfaglige, var det lett å bli begeistret for både byen og utstillingen.
Arild Kristiansen
I 2023 er Vea 100 år, og i den forbindelse fikk Ingeborg Sørheim, kunsthistoriker og faglig ansvarlig for Historiske gartnerfag på Vea, i oppdrag å skrive en jubileumsbok. – Det har aldri vært noen tradisjon for outsourcing her på skolen, sier Ingeborg. – Og da var det jo bare rett og rimelig at også boka måtte bli til her.
Norges grønne fagskole – Vea har i løpet av de siste årene hatt mer og mer fokus på bærekraft. Våre forskjellige studieløp har det som en rød tråd og vi jobber kontinuerlig med utvikling av eksisterende og nye løsninger – både inne og ute. Hva kan da være bedre enn å dra, sammen, på en fagtur til en av verdens største hageutstillinger, der fokus denne gang var FNs bærekraftsmål og innovative løsninger basert på kortreiste, naturlige råvarer/materialer?